torstai 30. toukokuuta 2013

Villiyrtit vs rikkaruohot



En jotenkin saa itseäni lietsottua villiyrttihekumaan, joka valtaisana rehottaa pitkin Punavuorta. Siis nokkonen on vihollinen, voikukka on pahempi ja ne eri putkimallit- don't get me started.

Että joo, kiva hei tehdä pestot vuohenputkesta rucolan sijaan. Sanoisin teille, olkaa ystävälliset, ja saapukaa villiyrttihipsterit takapihallemme sankoin joukoin. Kerätkää pois, viekää kotiinne, ja ottakaa juuret mukaanne.

Tänään kuitenkin rakas espoolainen ystäväni tuli, nyppi ja vei mukanaan pussillisen nokkosen lehtiä. Muistin samalla, että lapsena mökillä äiti teki nokkoslettuja. Ne olivat taivaallisia. Ystävä nyppi myös minulle pussillisen. Huomenna paistetaan lettuja. Ehkä käännän kelkkani.


5 kommenttia:

  1. Kiitos samoin. Takapihamme on niin täynnä vuohenputkea, että siihen hukkuu. Muutaman päivän välein olis sellain parin tunnin kitkeminen.. Ja siitähän se vaan villiintyy, mitä enemmän kitkee. Mahdollisimman omavaraisena elävä siskoni tekasee kaikesta tällaisesta vaikka mitä ruokaa. Sellaisten toimeliaiden tyyppien takia tuntuu melkein syylliseltä, että haluan eroon siitä ärsyttävästä rikkaruohosta. Mutta olen sille myös erittäin allerginen, etenin sitten kun se heittää kehiin kukat.

    VastaaPoista
  2. No nimenomaan, nyt ollaan villiyrtteilyn ytimessä: syyllisyys! Siis oikeasti, meidän putkivarastolla saisi aikaan pestot Venetsian kokoiselle kaupungille. Mutta koenko sen mielekkääksi? En. Haluan putket, jotka ahdistavat pihaa neljältä suunnalta pois. Eikä ne lähde. Ei ennenkun mies toteuttaa uhkauksensa ja asfaltoi koko pihan.

    VastaaPoista
  3. Tee mullekin joskus nokkoslettuja! Ikinä en ole syönyt, enkä kyllä muitakaan villiyrttisafkoja. Lupaan maistaa reippaasti.

    VastaaPoista
  4. No teen! Ne oli taivaallisen hyviä. Meivät myös läpi muksuille kuin väärä raha.

    Sain itseni juuri kiinni ajattelemasta, että jos niitä nyt keräisi paljon talteen, ne voisi pakastaa tai kuivattaa.

    Luulen, että nokkosista saisi mainion risoton. Tai sämpylöitä. Tai muhennoksen. Tai piirakan fetan kanssa. Olisiko jollain asiantuntijalla heittää kehiin paras nokkosreseptinsä?

    VastaaPoista
  5. Meidän äiti teki meille lapsena kesäisin sellaista kivaa vihreää mömmöä, rikkaruoho-smoothieta mm. voikukanlehdistä, nokkosesta ja muista "hyötykasveista". Nokkosletut on musta parasta, mitä nokkosesta saa. Nokkonenhan on superterveellistä. Kyllä sitä kannattaa talven varalle kuivata, jos jaksaa. Nyt alkoi tehdä mieli niitä nokkoslettuja...

    VastaaPoista